Maca

Creste in Peru, Bolivia, Paraguay si Argentina, dar este in principal cultivata in zone din muntii Anzi din Peru, in zona lacurilor Chinchaycocha si Junin, la o altitudine de 3.500 – 4.200 metri.

Maca face parte din familia Cruciferelor (varza, ridiche, nap) si este un tubercul cu dimensiunile de 6-8 cm, care in functie de varietate poate sa fie de culoare galbena, maronie, bej si chiar rosiatica.
Frunzele plantei seamana cu cele ale patrunjelului. Comercializarea sa in stare proaspata este interzisa prin lege de guvernul peruvian.

Cunoscuta si ca Ginsengul din Anzi este cultivata de secole ca aliment si planta medicinala, o planta cu mare valoare nutritiva, si o sursa completa de aminoacizi, bogata in vitaminele B, C si E dar si minerale precum (fier, potasiu, cupru, calciu, magneziu, fosfor si zinc). Aceasta rezista in conditii extreme de clima (inghet, expunerea intensiva la soare si vanturi aspre).

Maca se cultiva in special pentru sanatatea radacinii sale si se prepara in Peru si Bolivia. Radacina poate fi zdrobita si fiarta si se produce din ea un lichid dulce si gros sau poate fi coapta si consumata la supe sau in combinatie cu alte legume. Faina de maca din care se prepara paine si prajituri este produsul cel mai exportat.

Beneficii
Imbunatateste anemia.
Reduce oboseala cronica.
Amelioreaza stresul si depresia.
Imbunatateste functia glandelor suprarenale.
Intareste memoria.
Imbunatateste starea fizica emotionala.
Trateaza sindromul premenstrual.
Amelioreaza simptomele menopauzei.
Sporeste fertilitatea.
Optimizeaza tensiunea arteriala.

Maca se gaseste sub forma de capsule, pudra si sirop in plafare si framacii. Pudra este mai concentrata si este mai usor de folosit. De obicei se poate pune in smoothie-uri sau sucuri de orice fel.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *