Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis si este foarte bogat in compusi naturali numiti polifenoli, care pot reprezenta pana la 30% din greutatea frunzelor uscate de ceai verde.
Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide.  Ceaiul verde este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, este folosit pentru prevenirea cancerului, a bolilor Alzheimer si Parkinson, accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor.

 

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului verde:

Improspateaza respiratia – elimina respiratia urat mirositoare datorita capacitatii sale de a impiedica inmultirea bacteriilor.

Ajuta la arderea grasimilor – reduce grasimea din sange, excesul de apa si nivelul colesterolului si, in acelasi timp, detoxifiaza organismul si reduce pofta de produse nesanatoase.

Combate acneea – mastile faciale cu ceai verde sunt recunoscute pentru efectul astringent, benefic in cazul porilor dilatati si al tenului acneic.

Creste longevitatea – in consum regulat ceai verde (preferabil zilnic) este relationat cu reducerea ratei de mortalitate din orice cauza, precum si cu reducerea mortalitatii din cauza bolilor cardiace.

Previne diabetul – echilibreaza nivelul glucozei din sange si totodata imbunatateste metabolismul.

Este foarte bogat in anioxidanti, vitamina C si E, glucide, aminoacizi, flourina, si saruri minerale (sulf, calciu, potasiu).

Trateaza vergeturile – ceaiul verde este un dusman de temut al inesteticelor vergeturi, deoarece revigoreaza celulele, permitandu-le sa se refaca mai repede dupa intinderea pielii.

Previne raceala si gripa – Vitamina C prezenta in ceaiul verde ajuta la prevenirea si tratarea racelii si a gripei.

Imbunatateste sanatatea dintilor – Medicii stomatologi considera ca ceaiul verde amelioreaza sanatatea periodontala prin reducerea inflamatiei, prevenirea resorbtiei osoase si limitarea dezvoltarii anumitor bacterii asociate cu anumite boli dentare.

Combate cearcanele – compresele aplicate cu regularitate in zona ochilor garanteaza ca semnele oboselii vor disparea.

Previne bolile ficatului – distruge radicalii liberi prezenti in tesuturile ficatului gras.

Intareste sanatatea oaselor – ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Consumul regulat de ceai prezerva densitatea oaselor.

Protejeaza impotriva razelor UV – El impiedica radicalii liberi care pot cauza slabirea sanatatii pielii cauzand astfel riduri si probleme cauzate de expunerea la soare.

Imbunatateste functia cerebrala – datorita continutului de L-teina (un aminoacid care patrude in bariera hematoencefalica) si are proprietati psihoactive. L-teanina creste nivelele de acido gamma-aminobutiric (GABA), serotonina, dopamina si activitatea undelor alfa si ajuta la reducerea stresului mental si fizic si la instalarea relaxarii.

Cum prepari ceaiul verde:

Prima metoda ar fi sa aduceti apa la fierbere si apoi sa o lasati sa se raceasca in jur de 3-5 minute. Cea de a doua metoda ar fi sa o luati de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului, sau puteti pur si simplu sa introduceti un termometru in apa.

Dupa ce apa a ajuns la temperatura potrivita, se introduc frunzele de ceai (o lingurita pentru o ceasca) si sunt lasate la infuzat 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie baut proaspat. Ideal ar fi ca frunzele de ceai sa fie tinute intr-un borcan de sticla, intr-un loc ferit de umiditate.

Dupa prepararea primului ceai, frunzele pot fi folosite pentru alte 2-3 infuzii, in functie de calitatea ceaiului. Pentru un gust placut poti adauga lamaie, miere, ghimbir sau frunze de menta.

Published by

One thought on “Beneficiile ceaiului verde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *