Un nou studiu arata ca veganismul ar putea salva lumea

Cum putem sa producem destule alimente pentru a putea hrani o populatie in crestere, pastrand totodata un loc si pentru natura? Pentru a afla, cercetatorii au rulat sute de simulari pentru productia alimentelor cu multiple variante cum ar fi organic sau ferme ultraperformante si diete bazate pe plante sau carne.

Au verificat daca fiecare combinatie de strategii este fezabila – daca poate fi produsa o cantitate suficienta de alimente pentru a putea hrani populatia estimata in 2050 fara a extinde terenul arabil folosit in acest moment. Dieta a fost cel mai important factor de succes, prezinta echipa de cercetatori in Nature Communications. Dintre scenariile ce includ diete bazate numai pe alimente produse din plante, 100% au fost fezabile.

Dar din cauza faptului ca pentru cresterea animalelor este necesara o suprafata mult mai mare de teren (aproape dubla), doar 15% dintre scenariile cu diete bazate pe carne (diete folosite in Vest) au fost fezabile. Nici un alt factor nu a avut un efect atat de mare, nici macar folosirea tehnicilor de cultivare cu mult fertilizant pentru cresterea productiei.

Studiul are la baza multe supozitii, cum ar fi comertul liber intre tari, ceea ce ar insemna ca alimentele vor ajunge acolo unde sunt necesare. In plus, cercetatorii nu se pot pronunta asupra problemelor culturale si politice ivite la convingerea populatiei sa isi schimbe dieta. Dar studiul arata ca este posibila hranirea intregii populatii fara a fi necesara taierea padurilor pentru obtinerea de teren arabil suplimentar.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *